Skip to content

Η φιλοσοφία μας

Κρητικός Πολιτισμός

Η απλότητα γεννά σοφία

Από την φιλοσοφία μας δεν θα μπορούσε να λείπει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ανατραφήκαμε, που δεν είναι άλλο από τον κρητικό πολιτισμό. Αν και η οικογένειά μας δεν αποτελεί το κλασικό παράδειγμα παραδοσιακής, κρητικής οικογένειας, ωστόσο οι αξίες και ο τρόπος ζωής, ακόμα και ο ίδιος ο τόπος, δεν γινόταν παρά να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι στην διαμόρφωσή μας ως άνθρωποι.

Η απλότητα και η ολιγάρκεια, η ελευθερία και το βαθύ αίσθημα δικαιοσύνης και σεβασμού προς τους άλλους, ο θαυμασμός και η εξύμνηση της φύσης, είναι κατεξοχήν και αγαπητά θέματα στα παραδοσιακά τραγούδια των Κρητικών. Ακόμα και οι χοροί, από το ένα άκρο της Κρήτης ως το άλλο, διδάσκουν με τα βήματά τους την ταπεινότητα με την οποία πρέπει κανείς να κινείται μέσα στον κόσμο, και την χάρη που κρύβεται στην απλότητα, την σοβαρότητα και τον σεβασμό με την οποία τα πόδια πατούν στην γη, χώματα που εδώ και χιλιετίες έχουν φιλοξενήσει έναν πολιτισμό του οποίου οι ρίζες φτάνουν στις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Ρίζες παλιές, όπως οι ρίζες των αιωνόβιων ελιών που ακόμα ανθίζουν και καρπίζουν κατά τόπους στο νησί της Κρήτης.

Η Φιλοσοφία μας

Κρητική Διατροφή

Είμαστε αυτό που τρώμε

Η κρητική διατροφή, της οποίας το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό, είναι η διατροφή με την οποία μεγαλώσαμε. Οι συνταγές της γιαγιάς, πάντα με υλικά και φρέσκα ζαρζαβατικά από τον κήπο της, γέμιζαν κάθε μέρα τα πιάτα μας με υγιεινά φαγητά, σε μια έκρηξη θρεπτικών συστατικών. Βεβαίως, τα εκτιμήσαμε αφού μεγαλώσαμε, αφού φύγαμε για άλλους τόπους και μας έλειψαν, και αφότου μελετήσαμε την βαρύτητα της συγκεκριμένης διατροφής η οποία πλέον χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και είναι θέμα επιστημονικής μελέτης. Την ουσία και την φιλοσοφία της κρητικής κουζίνας συνοψίζει στο παρακάτω απόσπασμα ο δημοσιογράφος Νίκος Ψιλάκης:

«Είναι τρόπος ζωής. Είναι η φιλοσοφία και η λογική του βρισκούμενου. Ο κήπος, ο φούρνος, η παραστιά, το φτάζυμο, είναι ψηφίδες ενός σπουδαίου γυναικείου πολιτισμού, που εδραιώθηκε μέσα από εμπειρίες αιώνων και εκφράστηκε μέσ’ από την ευρηματική απλότητα. Με λίγα λόγια, είναι δημιούργημα της ανάγκης. Πολλές φορές σε συνέδρια με ρωτούν τι είναι η κρητική διατροφή. Και πάντα απαντώ: η διατροφή των φτωχών αγροτών της Κρήτης. Που, βέβαια, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου φτωχή η διατροφή της. Μπορεί να μην είχε υλική αξία, είχε όμως ηθική, κι αυτή η ηθική αξία συμμετέχει στην κατασκευή ταυτοτήτων, διαμορφώνει συμπεριφορές». […] Το δικό μας μυστικό στην Κρήτη είναι η γη. Η γη και τα προϊόντα της, η παραγωγή, το μικροκλίμα, αυτός ο υπέροχος κόσμος, στον οποίο ευτυχήσαμε να γεννηθούμε και να ζούμε, ένα νησί – ολόκληρη ήπειρος.»

Η Φιλοσοφία μας

Σχέση Παραγωγού – Καταναλωτή

Γνωρίστε τους παραγωγούς της τροφής σας. Μάθετε τι βάζετε στο πιάτο σας.

Το γεωλογικό ανάγλυφο της Κρήτης, αν και ιδιαίτερα εύφορο, ποτέ δεν προσφερόταν για την ανάπτυξη καλλιεργειών μεγάλης κλίμακας. Αυτό συντέλεσε στην κατάτμηση του γεωργικού κλήρου και στις μικρές περιουσίες. Άμεσο αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας ήταν τα προϊόντα να είναι πάντα προσεγμένα και ποιοτικά, φροντισμένα από τα χέρια των μικροπαραγωγών, και συνήθως προορίζονταν για ίδια κατανάλωση και βιοποριστικές ανάγκες. Πωλούνταν μόνο ότι περίσσευε και συνήθως η αγοραπωλησία ήταν άμεση, από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Για εμάς, αυτή η πρακτική αποτελεί και πρότυπο, καθώς έτσι εγκαθίσταται μια προσωπική σχέση μεταξύ των συναλλασσόμενων. Όντας και οι ίδιοι παραγωγοί μικρής κλίμακας, έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας λόγω του χρόνου και της προσοχής που μπορούμε να αφιερώσουμε στην καλλιέργεια, και ταυτόχρονα σε τιμή προσιτή στο ευρύ κοινό, καθώς μειώνονται στο ελάχιστο τα έξοδα των μεσαζόντων. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι λόγω της προσωπικής σχέσης ο καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει άμεσα την διαδικασία παραγωγής, να είναι σίγουρος για το τι τρώει και να μπορεί να εκτιμήσει περισσότερο αυτό που καταλήγει στο πιάτο του.

taxidi-olive-farm-katanalotis

Η Φιλοσοφία μας στο χωράφι

Έχουμε δημιουργήσει ένα διατροφικό σύστημα το οποίο κυριολεκτικά μας σκοτώνει. Πρέπει να επανεφεύρουμε τόσο το σύστημα παραγωγής της τροφής μας όσο και τις κοινωνίες μας. –  Jeffrey Sachs

Βασικό άξονα της φιλοσοφίας μας αποτελεί ο σεβασμός προς την φύση και η ανάπτυξη μιας καλλιεργητικής διαδικασίας η οποία θα είναι επικερδής αλλά ωστόσο βιώσιμη και με το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει φτάσει πλέον στο σημείο όπου η μη επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν αρκεί. Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά παραγωγών πρέπει να αναλάβει δράση ώστε να αποκατασταθεί η ζημιά που ήδη έχει προκληθεί μέσα από δεκαετίες λανθασμένων και επιβλαβών πρακτικών. Στόχος δικός μας είναι στους ελαιώνες μας να πάμε ένα βήμα πέρα από την βιολογική καλλιέργεια, στο μοντέλο της αναγεννητικής γεωργίας (regenerative agriculture). Βασικό μας μέλημα αποτελεί η αποκατάσταση του εδάφους, μέσα από πρακτικές της περμακουλτούρας και της φυσικής καλλιέργειας. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι θα επιτρέψουν την επαναφορά και τη διατήρηση της γονιμότητας των εδαφών χωρίς τη χρήση χημικών λιπασμάτων, την αποκατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα και κατά συνέπεια την μείωση των απαιτήσεων για άρδευση, τον περιορισμό της διάβρωσης και εν τέλει στην επαναφορά της ντόπιας χλωρίδας και πανίδας. Εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για να δημιουργήσουμε ένα έδαφος που θρέφει υγιή και ανθεκτικά δέντρα και να διατηρήσουμε το οικοσύστημα των ελαιώνων μας. Αφήνουμε την φύση να κάνει πιο εύκολα την δουλειά της. Άλλωστε, η φύση γνωρίζει καλύτερα.

taxidi-olive-farm2

Ονειρευόμαστε

Πιστεύω ότι η γεωργία μπορεί να ενώσει τον κόσμο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα. – Danielle Nierenberg”

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στο όνειρό μας το οποίο δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη ενός δικτύου ανθρώπων, μιας κοινότητας, που θα προσφέρει, θα ανταλλάζει και θα μοιράζεται τη γνώση· γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αλλαγή μόνο μέσα από τη γνώση μπορεί να επέλθει. Σεβασμός στην παράδοση για εμάς δεν σημαίνει προσκόλληση στο παλιό. Παραδομένες εμπειρικές γνώσεις εξετάζονται, συστηματοποιούνται και τεκμηριώνονται σήμερα από την επιστήμη. Μελέτες, έρευνες, τεχνολογικά επιτεύγματα είναι πλέον στη διάθεσή μας, στη διάθεση των παραγωγών, για να μας επιτρέψουν να επιτελέσουμε τον πολλαπλό μας ρόλο στην κοινωνία.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, δεν ασπαζόμαστε την πεποίθηση ότι οι επιλογές μας είναι περιορισμένες και αρνούμαστε να δεχτούμε ότι η γενιά μας θα πρέπει να συμβιβάσει τα όνειρά της εξακολουθώντας να πορεύεται βασιζόμενη σε νοοτροπίες και πρακτικές που αποδεδειγμένα οδηγούν στην υποβάθμιση της αξίας της ζωής. Πιστεύουμε βαθιά ότι η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας εν γένει μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό για την μετάβαση του ανθρώπινου πολιτισμού σε μια νέα εποχή όπου ο άνθρωπος, η φύση και η ζωή θα γίνουν ξανά το επίκεντρο της ανθρώπινης δραστηριότητας.

taxidi-olive-farm-xorafi
Μετάβαση στο περιεχόμενο